Omaa tarinaa

En muista, että olisinko koskaan ollut aidosti virkeä. Vuonna 2013 tammikuussa sain diagnoosin kilpirauhasenvajaatoiminta, mikä osaltaan selittää jatkuvaa väsymystäni ainakin aikuisiällä. Sain thyroxin-lääkityksen, mutta väsymys vain jatkui ihan hyvistä veriarvoista huolimatta.

Vuonna 2018 luin Tom Wideniuksen tekstin varastoraudoista eli ferritiineistä ja sen vähäisyyden aiheuttamista oireista ja todella moni niistä osuikin. Sain työterveyslääkärin vakuuttumaan, että hyvä hemoglobiini ei kerro oikeaa tilannetta ja sain lähetteen laboratoriotesteihin. Rautavarastot ovat loppu, kun ferritiinit on alle 30, ja mulla ne olivatkin silloin 26. Ei siis ihme, että on erinäisiä oireita ollut ja kuka tietää kuinka kauan nuo varastot ovat olleet loppu! Hemoglobiini on ollut minulla koko ajan hyvä, eli se ei sitä ole millään tavalla kertonut. Aloitin rautakuurin, pyrin ottamaan rautaa joka päivä sen 100mg. Sitä ei kuitenkaan suositella otettavan flunssan aikana, koska rauta ruokkii myös pöpöjä eli voi pahentaa oireita tai pitkittää flunssaa, joten talvella tuli taukoja väkisinkin. Keväällä 2019 arvot olivat nousseet 49:ään, mikä on ihan hyvä. Widenius suosittelee, että naisella kuitenkin rautavarastojen olisi hyvä olla vähintään sadan paikkeilla. Arvo on mitattu viimeksi elokuussa 2020 ja silloin se oli 47 eli pysynyt suht samassa.

Jäin töistä opintovapaalle 25.1.2021 lähtien, joten en ole enää oikeutettu työterveyshuoltoon ja kunnallisella tuskin saan lähetettä kyseiseen laboratoriotestiin kovin helpolla. Täytyy katsoa jos olisi varaa itse pyytää se yksityiseltä otettavaksi jossain vaiheessa. Voi blaah, miten pitkä prosessi tuo rautavarastojen nostaminen siis on.

Jatkuva väsymys siis jatkui edelleen. Jopa lapset sanoi, että äiti on aina väsynyt. Kesällä 2020 olin taas aivan loppu, kesälomallakin suunnilleen puolet ajasta meni nukkumiseen! Kävin lääkärissä ja labroista kävi ilmi, että kilpirauhasen arvot olivat heittäneet häränpyllyä. Lääkeannosta nostettiin, mikä auttoi taas siihen pahimpaan väsymykseen. Aivosumu ja muutenkin epämukava olo kuitenkin jatkui edelleen.

Heinäkuussa päätin muuttaa ruokavaliotani terveellisemmäksi oman terveyteni nimessä. Meillä on suvussa riskitekijöinä nimenomaan lihavuuden mukana ilmennyttä astmaa, 2 tyypin diabetesta, verenpainetautia, sepelvaltimotautia… ja mitähän muuta. Riittää jo tämä kilpirauhasen vajaatoiminnan mukana tulleet ongelmat ja viime vuoden lopussa todettu sydämen tiheälyöntisyys eli SVT. Päätin tuolloin, että en aio olla yksi noihin tauteihin sairastujista, jos vaan pystyn itse yhtään vaikuttamaan ja aloitin ketogeenisen ruokavalion noudattamisen. Toisin sanoen vähensin reippaalla kädellä hiilihydraatteja ja vastaavasti lisäsin hyvälaatuisen rasvan käyttöä. Tämän myötä olo piristyi taas hieman ja jatkuva aivosumu hävisi. Tajusin, ettei se jatkuva aivosumu ei kuulukaan tavalliseen olotilaani!

En kuitenkaan kokenut mitään ylenpalttista virkeyttä, kuten melko moni muu ketoilija on kertonut kokeneensa. Kunnes tammikuussa ilmestyi Arctic nutritionin mukana uusi tuote FLOW!! Yhtäkkiä minulla olikin virtaa vaikka koko kylän valaisemiseksi ja jaksoin tehdä asioita! Välillä ollut jopa olo, että mitähän nyt sitä tekisi kun on virtaa, mutta ei tiedä mitä tekisi! Tämä on ollut aivan uusi kokemus itselleni, en nimittäin muista, että olisin koskaan kokenut tällaista virkeyttä – aivan mahtava fiilis!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *